#MeToo op de werkvloer: hoe om te gaan met meldingen van misstanden?

February 19, 2018

#MeToo is misschien wel de meest besproken sociale beweging van het afgelopen jaar. Time Magazine verkoos de mensen die zich uitspraken tegen seksuele misstanden tot Person of the Year. HIeronder meer over Metoo op de werkvloer.

Op de werkvloer doen misstanden zich voor in vele vormen. Hoewel organisaties er over het algemeen naar streven om een sfeer van openheid te bevorderen, toont de praktijk dat men het lastig vindt om het melden van misstanden laagdrempelig te maken. Hoe kleed je de meldingsregeling en afhandeling van de melding juridisch correct in?

Onder de titel #MeToo op de werkvloer: hoe om te gaan met meldingen van misstanden? organiseerden advocatenkantoren Liber DockJahaeRaymakers en Kingma advocatuur daarom samen met whistleblowing system provider WhistleB een seminar over dit onderwerp.

Aan de hand van een casus werden verschillende juridische en praktische aspecten behandeld van omgaan met meldingen van misstanden. De dialoog die ontstond tussen de fictieve melder en de aanwezigen resulteerde in het formuleren van een aantal praktische tips. Voorbeelden van deze tips & tricks zijn de volgende:

1. Bepaal duidelijk waar de meldregeling voor is bedoeld.

2. Stel een onderzoeksprotocol op.

3. Borg de vertrouwelijkheid van het onderzoek en het data opslagsysteem.

4. Wees voorzichtig en verstandig met de communicatie van eventuele schorsing van medewerkers tijdens het onderzoek om reputatieschade te voorkomen.

5. Neem tijdig adequate (beheers)maatregelen, ook bij (wellicht kleinere) incidenten; dit laat zien dat het interne meldingssysteem werkt en voorkomt dat later in ernstiger gevallen een ontslag wordt afgewezen vanwege een bedrijfscultuur.

De praktijk wijst uit dat veel organisaties hun interne meldingsregeling nog niet op orde hebben, niet zeker weten of de meldingsregeling in lijn is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (“GDPR”) of behoefte hebben aan training over hoe om te gaan met meldingen van misstanden.

Herkent u deze vragen of bent u geïnteresseerd in het bijwonen van een seminar over dit onderwerp?
Neemt u dan gerust contact met ons op.

Contact

Your message was successfully send. We will get in contact with you as soon as possible.

There seems to be some problem when sending your message. Try again soon.